Üllőn mintegy száz éve, a 20. század első felében állították fel az üllői köztéri kereszteket, elsősorban telek utcák mentén. Üllőn akkoriban ezeket a kereszteket a vallási gondolat és vallási érzület megmutatkozása, a hála, hálaadás okán emelték.

Néhány éve a katolikus közösség kereszt-járással tiszteli meg ezeknek az emlékét, a szent kereszt felmagasztalásának emlékére. Szeptemberben gyalogosan végig járják a kereszteket és imával énekkel teszik ott tiszteletüket.
Első állomás természetesen a katolikus templom melletti kereszt, amely a Templom téren található. A település központjában is volt régen kereszt, de ez a nagy útkereszteződés közvetlen közelében volt, és ez már évtizedekkel ezelőtt átkerült a templom elé.

Következő állomás a katolikus temető, ahol is a keresztet Jézuskának hívják. Halottak napján sok-sok gyertya kerül a sírokra, és legtöbben a Jézuskához is szánnak egy-egy gyertyát. Ilyenkor a Jézuska körül rengeteg gyertya világít.
Következő állomás az Ócsai és Kinizsi utcai sarkon található kereszt. Itt egy ház közvetlen közelében, tulajdonképpen a házhoz illesztve állították fel az emlékhelyet.

A következő helyszín a Hunyadi utca, Mező utca és Vörösmarty utca találkozásánál lévő kereszt, amelyet egy szép kis vaskerítés övez
Ezt követően a Pesti úton, Hatházán található kereszt következik, amely valójában régen a település határa volt mintegy száz évvel ezelőtt, a főút mentén Pest, illetve Vecsés felé.

Ezután az Állomás és Ecseri utcák sarkán található kereszt a következő. A vasútállomás ma már nem annyira, de a korábbi évtizedekben szinte minden üllői számára egy jelentős helyszín volt a Budapestre járás, iskolába, munkába járás fontos helyszíne és menet közben mindahányan találkozhattak az utca sarkán található kereszttel.

A sportpálya mögött, a felüljárónál egy különleges helyen is van egy kereszt, méghozzá Diák Béky János emlékére állított kereszt. Ez különleges történettel rendelkezik. Diák Béky János a háborúban fogságba esett, de 1947-ben hazakerült a fogságból. Ennek az emlékére állította ő, illetve a családja ezt a keresztet. Eredetileg nem itt volt a helye, hanem jó két kilométerrel arrébb, a Maglódi úton. Ott volt a családnak a földje, de amikor Máriabesnyőre zarándokoltak az üllőiek, akkor ezen az úton haladtak és a kereszt előtt is elmentek, ott is megálltak egy-egy énekre, imára. Később viszont a földek már nem a család tulajdonában voltak, valamint a 4-es út építkezése is a közvetlen közelben volt, rongálások is sújtották a keresztet, ezért az utódok úgy döntöttek, hogy elhelyezik egy megfelelőbb helyre.

Innen mintegy 300 méterre, Péteri felé található a következő kereszt, a kanális és a vasút mellett.

A keresztjárás utolsó állomása az a kereszt, ami a Pesti úton a Wesselényi utca mellett található. Itt volt a település másik vége mintegy nyolcvan-száz évvel ezelőtt Monor felé. A mostani buszmegállónál található ez.

Ezek a keresztek tehát mintegy száz, vagy több mint száz éve kerültek ide, és akik állították már régen meghaltak. De szerencsére az utódok és a közelben lakók gondot viselnek rájuk.

Reméljük, hogy az utókor, a jövőben élők is megbecsülik, és életük részének is tekintik az üllői köztéri kereszteket.