2005. március 25-én alakult Merczel Erzsébet vezetésével és 13 taggal, akik között képzőművészek, irodalmárok, kézművesek voltak. A klub célja elsősorban az, hogy a helyi hagyományos művelődési formák mellett más keretek között is lehetőség legyen a tehetség felmutatására, megmérettetésére, az egyéni fejlődésre. 

2007-ben indult el a művészeti és festő szakkör, a kézműves és a patchwork alkotó kör. Az itt készült művek gyűjteményes kiállításokon szerepeltek. 2008. óta az iskolában és az óvodákban is tartanak képzőművészeti foglalkozásokat. 2015. márciusában a Vargha Gyula Városi Könyvtár kiállítóterme a klub 10 éves jubileuma alkalmával felvette az alapító nevét, Merczel Erzsébet Kiállítóterem lett. 

A klub minden évben gyermekrajzpályázatot ír ki, s az elkészült munkákból kiállítást rendez az Árpád Fejedelem Általános Iskolában. A többi tárlatot a Vargha Gyula Városi Könyvtárral és az Üllői Kulturális Központtal közösen szervezi.

A klub alkotóinak gyűjteményes kiállítása rendszeresen szerepel a különböző városi programokon és a környező települések kulturális rendezvényein.

Az önkormányzat támogatásával, a város intézményeivel, civil szervezeteivel és művészetkedvelő lakosaival együttműködve igyekszik folytatni azt a kulturális tevékenységet, amely immár egy évtizede elnyerte az üllői emberek tetszését.