Az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1924-ben alakult. A következő évtől már fúvózenekaruk is működött. Főleg tűzvédelmi, illetve polgárvédelmi feladatokat látott el a csendőrséggel együttműködve.

1947. után az akkori községi tanács tűzvédelmi szervezeteként működött.
Az egyesület kulturális és hagyományőrző tevékenysége a klasszikus tűzoltó- és búcsúbálok, illetve szüreti bálok szervezéséből állt.

A különböző szintű tűzoltó versenyeken csapataik kimagasló teljesítménnyel bizonyították felkészültségüket. 1990-ben az üllői egyesület otthont adott egy országos horderejű eseménynek, a Magyar Tűzoltó Szövetség újjászületésének. Hagyományőrző tagozatuk felújította az 1923-ban gyártott kocsifecskendőt. Ezzel és korhű egyenruhákkal színesíti az egyesület és a település rendezvényeit.

2004-től öt alkalommal fő szervezője – Hevesi Antal vezetésével – az Országos Tűzoltó Viadalnak a Dóra-majorban. Az utánpótlás-nevelés eredményeképpen az ifjúsági tagozatuk 15 fővel működik.

Szakmai, technikai és személyi feltételei lehetővé tették, hogy 2016. február 1-től a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat Üllőn hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is ellássa.

Az egyesület 2009-ben Üllő Város Pro Urbe díjat kapott, majd 2010-ben Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Katasztrófavédelméért díjjal jutalmazta munkáját.