Az üllői sport története több mint száz évre nyúlik vissza. A sportágak közül mindig is a labdarúgás volt a legjelentősebb, a legnépszerűbb. Az első futballpályák az Ócsai út mellett, az egykori vásártérnél voltak. Ez egy sima, füves terület volt, csak fel kellett meszelni a vonalakat, leverni a kapukat, és már lehetett is focizni. Az 1930-as években a vasút mellett, az állomás túloldalán lett immár egy szakszerűbben kialakított pálya. Még ezen sem telepített fű volt, hanem az eredeti rét növényzete. A játékosok egymás között csak tarackosnak hívták. Ez a terület nevében – Sport tér – ma is őrzi egykori rendeltetését. A Gyömrői úti pályát 1967-ben adták át, a mellette lévő új épületben öltözőkkel, szertárral, klubteremmel. A pályaavató mérkőzést a legnépszerűbb magyar csapattal, az ekkor világviszonylatban is jelentős FTC-vel játszották az üllői focisták. A jelenlegi modern sportkomplexum 2009-ben került átadásra.
A csapat 1969-ben jelentős sikert ért el: bejutott a Szabad Föld Kupa döntőjébe. Ezt az MNK-ban (Magyar Népköztársasági Kupa) legtovább eljutó, alacsonyabb osztályú két csapat játszotta a Népstadionban. A fináléban az üllőiek alulmaradtak, de a második hely is nagy dicsőségnek számított.
Egy évtizeddel később, 1980-ban viszont a megújult csapat képes volt a végső diadalra. A selejtezőkön sorra ejtette ki az esélyesebb együtteseket, és 1260 csapat közül bejutott az ország legjobb nyolc együttese közé! A negyeddöntőben, az üllői pályán 5000(!) néző előtt azzal a DVTK-val találkozott, amely a diósgyőri klub történetének legjobb csapata volt, számos válogatott játékossal. A félidőben 0:0 volt az eredmény, vagyis Üllő állt továbbjutásra. Végül 2:0-ra győzött a DVTK, és utóbb meg is nyerte az MNK-t, de Üllő így is bejutott a Szabad Föld Kupa döntőjébe. Itt az a szintén magasabb osztályú Baja volt az ellenfél, akit ebben a kupasorozatban már 2:2-vel kiejtett az üllői csapat. A döntőben – a Fradi-pályán – hihetetlenül izgalmas és fordulatos mérkőzésen az üllői fiúk 5:4-re győztek. Ezzel minden idők legnagyobb sikerét érték el az üllői labdarúgás történetében.
A győztes csapat: Csorba István, Birta Zoltán, Folt Gábor, Bálint Tibor, Halmi Károly, Liebe Sándor, ifj. Viczkó István, Tóth Béla, Hornyák Mihály, Kriskó János, Tóth Sándor. Csere: Pénzes Viktor, Lakatos István, Magyar Ferenc, valamint Erős László, Hásler Béla, Litsauer Antal. Edző: Kövér János. A klub vezetősége: Dr. Balázs László, Sallai Ákos, id. Bálint Tibor, Kovács János, Kovács Gyula, Gábor József. Szertáros: Bán Sándor.