Fodor-Lengyel Zoltán 1963-ban született, annak a Fodor Árpád orvosnak az unokája, aki 1944-ben az üllőiekkel együtt menekült Ócsára, és ott is gyógyította a rászorulókat. Zoltán tíz évesen elveszítette szüleit. A tragédia után Üllőről Budapestre került. Lengyel Márton – a legendás hírű másik üllői orvos, Lengyel István unokaöccse – fogadta őt örökbe, ezért vette fel a Lengyel nevet is.

Ragyogó művészi karriert ért el, nagy formátumú alkotó: festő, grafikus, szobrász, író. Képzőművészeti tanulmányait Budapesten kezdte, majd Párizsban, a Sorbonne Egyetem grafikus szakán folytatta, miközben Magyarországon az ELTE magyar–történelem szakán is tanult.

Húszévesen nyitotta meg első tárlatát a francia fővárosban. Napjainkig közel 200 egyéni kiállítást rendezett a világ számos országában. Jelenleg Madridban él és alkot, s vezeti az általa létrehozott kortárs spanyol–magyar alapítványt, a Fundación Apoyo el Arte-ot. A cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia tagja, Spanyolországban ő az egyetlen magyar származású akadémikus. Műveit nemzetközi gyűjteményekben, intézmények és kortárs múzeumok falain, köztereken is láthatjuk.

Eddig megjelent 11 könyve, közel száz kiadványa, s munkáinak reprodukciói szerepelnek kerámiákon, grafikai alkotásokban, kiadványokban és címlapokon is. Életéről és munkásságáról televíziós dokumentumfilmek készültek. Közel 400 riportot és médiaszerepléseket tudhat magáénak.

Rengeteg elismerése közül kiemelkedik a Nemzetközi Goya Nagydíj (1988.), a cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia Arany Érdemrendje (2008.), a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetése (2017.) és a „Világ Magyarságáért” művészeti díj (2018.).