Mészáros Sándor 1927-ben született Üllőn, az üllői református iskolában végezte az elemit, majd a pestszentlőrinci gimnáziumba járt. 1944-ben kezdte meg tanulmányait a Műszaki Egyetemen. 1946-ban Üllőn a motorral felszerelt repülőgépváz-modellért első díjat nyert. Helyi színdarabokban sokat szerepelt és konferált.

Már 19 évesen dolgozott a Hőtechnikai Intézetben, majd az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. (Tungsram), később az Egyesült Izzó mérnöke lett.

Fontosabb munkái: ioncserés vízlágyítás, generátorgáz-gyártás, rádiócsövek direktfűtésű katódfonal és az automatikus fonalmaró gyártása.

1951. májusában feleségül vette Rózsavölgyi Ilona tanítónőt. Házasságukból két gyermek született: Sándor és Lilla.

1956. november végén az Egyesült Izzóban munkástanács-tag. 1957-ben megalkotta első televízióját. Üllőn neki volt először ilyen készüléke. 1962-ben Pestszentlőrincen házat épített, és ott élt családjával. 1968-tól 1996-ig a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán tanított. A Híradástechnikai Egyesület elnökségi tagja és a Vákuumtechnikai Szakosztály elnöke volt.

Számos szabadalmaztatott találmánya közül kiemelkedik az 1990-es években készült Humanoid Robot. A Millennium tiszteletére megalkotta Szent Koronás plazmagömbjét.

Munkássága során számos tudományos cikket és öt szakkönyvet írt, előadásokat tartott, s kiállításokon mutatta be alkotásait, találmányait. Kilencven évesen is szakmai tanácsadója volt a Lighttech Zrt.-nek.

Elismerései: kilencszer Kiváló Dolgozó kitüntetés, Puskás Tivadar-díj (1964.), Pollák Mihály-díj (1965.), Aranydiploma (2000.), Magyar Feltalálók Egyesülete Géniusz díja (2004.), Gyémántdiploma (2010.), Vasdiploma (2015.).