2014-ben a Kissné Szabó Katalin polgármester vezette képviselő-testület méltó helyet talált a régóta szunnyadó gyűjteménynek. A várossá válás 10. évfordulója alkalmából – kiegészítve újabb gyűjtésekkel – 2015. augusztus 19-én nyílt meg a látogatók számára.

A Helytörténeti Gyűjtemény a Petrányi család egykori előkelő, polgári házában került berendezésre. Az épületben lakott 1951-től 1954-ig Pávai-Vajna Ferenc geológus, a magyar hévízkutatás „atyja”. A kiállítás a település élővilágának bemutatásával kezdődik, majd a történelmi múlt régészeti leleteivel, szarmata-jazig, avar és honfoglalás kori emlékeivel folytatódik. Szemléletes tablók, tárgyi és írásos emlékek mutatják be településünk múltját. A néprajzi teremben elsősorban a XX. század mindennapos használati tárgyai találhatóak. Az épületben kapott helyet az Üllő–Kenderes Hagyományőrző Egyesület is.

2016. október 1-jén került átadásra a szabadtéri kisszínpaddal kiegészült udvaron egy búbos kemence, valamint egy nyári konyha, ahol mezőgazdasági eszközök is láthatók.

A kiállítást Fehér László helytörténész rendezte – Borzsák Réka néprajz szakos hallgató, Patay Róbert, a Ferenczy Múzeum régésze, Vidra Tamás, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője, és Velkei Hajnalka könyvtárvezető segítségével.