2007-ben a Közösségi Házzal közösen meghirdetett néptáncfoglalkozásokra 10 fő jelentkezett. A csoport őszre már 14 fős gyerekcsoporttal bővült. Létszáma az évek során folyamatosan növekszik, változik. 2017-ben két gyermekcsoport, a Kendermorzsa, a Kenderkóc, és egy felnőtt csoport, a Kenderes, összesen 60 fővel működik. Évente nyári tánctáborban gyakorolnak a táncosok. Majorosi Marianna és Kökény Richárd művészeti vezetők koreográfiái Moldvától Rábaközig sok tájegység táncos hagyományaiból merítkeznek.

Üllőn és az ország más városaiban is szerepeltek már a táncosok, sőt a határon túl, Erdélyben, Györgyfalván is.

Az egyesület célja a magyar néptáncok, népviseletek, népdalok, népzenék megismerése, elsajátítása és bemutatása, továbbá helyi kulturális hagyományok teremtése.

Ennek jegyében saját rendezvényei is vannak. A gyermekek számára Néprajzi barangoló műsor és táncház – évente többször.Kétévente a Mihály-napi sokadalom, amelyen elismert néptáncegyüttesek, híres zenészek és előadóművészek lépnek színpadra, vásári hangulattal körülvéve. 

Az egyesület vezetőségének tagjai Győri Katalin és Zárayné Sándorházi Eleonóra, elnöke Majorosi Marianna.

Az önkormányzat, a szülők, a tagság és a támogatók közösen segítik és működtetik az egyesületet Üllő város lakóinak örömére.