A Vargha Gyula Szavalóverseny iskolai rendezvényből nőtte ki magát. Amikor 1991. május 31-én az üllői Ének-zene Tagozatos Általános Iskola felvette a honfoglaló Árpád fejedelem nevét, akkor alakult ki az Árpád-napok műsorprogramja, amelynek a szavalóverseny is része lett. Később az Árpád-napok során a könyvtárban is volt rendezvény. Ekkor felmerült, hogy a szavalóverseny állandó színhelye a könyvtár legyen. Az intézmény 2004. május 2-án vette fel Vargha Gyula költő, műfordító, statisztikus nevét, aki életének utolsó másfél évtizedét az Üllőhöz tartozó Löbön töltötte. A névadó ünnepségen a meghívottak között voltak a költő életében szerepet játszó települések: Káva és Nemesgörzsöny képviselői is. Üllői javaslatra 2007-től a három település versenyzői évente találkoztak. Az első Vargha Gyula Szavalóversenyre Üllőn került sor.

A rendezvényt kezdetben általános- és középiskolás diákoknak írták ki, később már felnőttek is részt vettek rajta. A szavalóverseny célja, hogy Vargha Gyula szellemi hagyatékát megőrizzük az utókor számára.

A mindenkori zsűri összetétele: a három település egy-egy képviselője, és a Vargha család legalább egy tagja. A zsűri elnöke mindig egy Vargha-leszármazott.