A Csülökfesztivál megszervezésének ötlete 2006-ban egy üllői baráti társaságtól származik, akik szerettek összejönni, főzni, és jól érezni együtt magukat. A vecsési Káposztafeszt mintájára találták ki a rendezvényt, ami addigra már egy sikeres kezdeményezéssé nőtte ki magát. 

Látva, hogy mennyi dologgal jár a szervezés magánemberként, bekapcsolódott a folyamatba az Ipartestület, és Üllő Város Önkormányzata is. Egyik főszervezője Tóth Béla lett, aki tapasztalattal rendelkezett már ilyen volumenű rendezvény megszervezésében, másik főszervezője Botlik Béla, és Vasadi István polgármester lett a fesztivál védnöke. 

A szervezéshez csatlakozott a Mecénás Művészeti Klub is.

Az első rendezvénynek a Seprűs testvérek, Seprűs Béla és Seprűs Pál adott helyet, a „Jobb Egy Kávézó” melletti területen. 10 db sátorral és 10 db sörpad garnitúrával indították útjára a siker sorozatot. 

A fesztiválon főzőversenyt hirdettek, a fődíj egy vándor kupa lett, amit később Vasadi polgármester úrról neveztek el. Amelyik csapat háromszor nyeri meg a versenyt az idők során, megtarthatja a kupát. Az első alkalommal 13 csapat vett részt a rendezvényen, második évben már 26, és így nőtt a résztvevők száma a következő években is.

A főzőversenyen kívül színpadi műsort is terveztek, kiállítással, sportbemutatókkal, táncbemutatókkal, este utcabállal szórakoztatták a látogatókat.

Az évek alatt a fesztivál óriási érdeklődéssel számol. A környező településekről is érkeznek főzőcsapatok és látogatók egyaránt. A rendezvény színesedik, szélesedik, 2022-ben a XV. szervezést tudhatja maga mögött a város.