Marianna 1969-ben született Békéscsabán. Szülővárosában kilencéves korában kezdett énekelni és táncolni a Balassi Bálint néptáncegyüttesben. A tánc és az ének egész életútját végig kíséri. Óvodapedagógusi diplomát és táncoktatói képesítést szerzett. Szarvason a Tessedik táncegyüttesben táncolt, mellette az utánpótlást tanította. 1990-ben a Magyar Állami Népi Együttes tagja lett, ahol 1995-től énekesi feladatokat is ellátott. 1996-ban a női tánckar asszisztense lett. 

Bodza Klára tanítványaként vált hivatásos énekessé. Elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1994-től lett a Bekecs zenekar szólóénekese, majd a Csík zenekarban folytatta egyre sikeresebb pályafutását. 2001-ben elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskolát. Férjével, Kökény Richárddal közösen több táncegyüttesnél tanított. Koreográfiáik láthatóak voltak a legrangosabb fesztiválokon is.

2007-ben alapította az Üllői Kenderes és Kenderkóc táncegyütteseket, amelyeknek azóta is művészeti vezetője.

A Csík zenekarral sikert sikerre halmozott, és rengeteg elismerésben részesült. Ezek közül kiemelkedik a Magyar Örökség díj (2009), a Prima Primissima díj (2010) és a Kossuth-díj (2013.).

Férjével 11 éve élnek Üllőn. Három fiúgyermekük van: Bence, Gábor és Levente.

2011-ben táncművészeti, közösségszervezői és táncpedagógusi tevékenységükért Üllő Város Pro Urbe díjban részesültek.